Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 27 mei om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Volgens Makelaarsland is aantal huizenkopers dat meer biedt dan vraagprijs verder toegenomen

Bron: AD Gepubliceerd: donderdag 4 maart 2021

Woningzoekenden leggen in de meeste gevallen meer geld neer voor de aankoop van een huis dan de vraagprijs. In de eerste twee maanden van het jaar heeft 62 procent van de potentiële huizenkopers de vraagprijs overboden, afgelopen jaar was dat nog 50 procent.

Bij huizen onder de 3 ton is dat percentage nog hoger, namelijk 75 procent. Dat blijkt uit eigen gegevens van Makelaarsland, de grootste NVM-makelaar van Nederland. Ook bij huizen tot 1 miljoen euro willen potentiële kopers meer zekerheid door wat extra geld in te brengen.

Vorig jaar nam het aantal biedingen boven de vraagprijs al met 12 procent toe, van 38 procent naar de helft. Maar nu lijkt de strijd op de woningmarkt nog heviger te worden gevoerd. Directeur van Makelaarsland Gijs van Wijgerden is voorzichtig met conclusies, maar weet wel dat van afkoeling op de huizenmarkt geen sprake is. ,,Het zal in de loop van het jaar blijken of overbieden in zoveel gevallen aan de orde blijft, maar voorlopig geven januari en februari geen enkele indicatie dat het afneemt.”

Aankoopmakelaar

Die lezing wordt bevestigd door Korné Pot van aankoopmakelaar Libero. ,,Ik sprak vorige week een vrouw die voor een huis van 6 ton maar liefst 125.000 euro meer had geboden dan de vraagprijs zonder voorbehoud van financiering. Normaal gesproken zou dat voldoende zijn, maar er was blijkbaar een nog hoger bod, want ze heeft het huis niet gekregen.”

Ook als aankoopmakelaar is het moeilijk geworden om in te schatten wat genoeg is. Libero heeft daardoor minder huizen kunnen aankopen dan vóór het nieuwe jaar. ,,Klanten worden in sommige gevallen radeloos als ze al meerdere keren achter het net hebben gevist. Dat is een drijfveer om er nog maar een schepje bovenop te doen, anders denken ze gewoonweg niet dat het lukt een huis te bemachtigen.”

In het hogere prijssegment van huizen tussen de 4 en 5 ton, is 70 procent van de biedingen hoger dan de vraagprijs, blijkt uit de analyse van Makelaarsland. Zelfs bij huizen tot een miljoen euro biedt 13 procent over de vraagprijs. ,,Waar we tot dusver vooral het aantal overbiedingen zagen toenemen in de huizen tot 3 ton, sijpelt die trend nu ook door naar duurdere woningen”, aldus Gijs van Wijgerden. De lage hypotheekrente van het moment speelt daar natuurlijk ook een rol in.”

Extreem lage rente

De hypotheekrente is momenteel extreem laag met gemiddeld iets boven de 1,5 procent. Als je als huizenkoper de rente voor tien jaar vastlegt is bij sommige hypotheekverstrekkers zelfs minder dan 1 procent mogelijk. Over het algemeen betekent een lagere rente dat de maximale leencapaciteit omhoog gaat. 

Behalve dat veel zoekenden op de woningmarkt financieel ver moeten reiken, moeten ze ook snel beslissen. Het gemiddelde aantal dagen dat de koop van een huis in Nederland in beslag neemt, is het afgelopen jaar namelijk sterk gedaald. Gemiddeld duurde dat vorig jaar nog 62 dagen, tegenover 97 dagen in 2017. 2021 laat een verdere afname zien. Het gemiddelde aantal dagen tot de handtekening ligt in de eerste twee maanden op 56 dagen.

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 801 beoordelingen