Juist nu kopen, of toch even wachten?
Juist nu kopen, of toch even wachten?
Kopers op zoek naar een huis kunnen eisen stellen. De prijs moet omlaag, natuuriijk. Verkopende partijen bieden extraatjes als een nieuwe keuken en een vloer naar keuze.
In de Van Oldenbarneveldtstraal (West) wijst makelaar Bas Cornelisse op de voordelen van de startersappartementen in het gerenoveerde pand. Een nieuwe fundering, een nieuw dak. Een volledig ingerichte keuken, een grote flatscreen aan de muur. “Je hoeft hier alleen maar je meubels neer te zetten." Kopers zijn volgens Cornelisse veeleisend. zeker de laatste tijd. Vandaar al die luxe. En de níeuwe eigenaar mag zelfde vloer uitzoeken. Parket, een gietvloer, alles kan. “Het is in de priis inbegrepen." Maar niet alle kijkers op de huizentocht afgelopen zaterdag zijn even enthousiast over de extra's. “lk zat al te denken: hoe haal ik die nephaard eruit?" zegt Ellen Cuipers over de ingebouwde elektrische haard met afstandsbediening. Cuipers heeft met haar vader al vijf woningen bezocht. Het kookeiland hoeft van haar ook al niet . En pa vindt de appartementen te duur. Verder kijken, dus. Er is keuze genoeg. Sommige kopers willen koste wat kost vóór 31 december een huis 'scoren', stelt aankoopmakelaar Han Busio. Dan vallen zij nog onder de oude hypotheekregels. Vanaf 1 januari moeten nieuw afgesloten hypotheken verplicht worden afgelost, met hogere maandlasten als gevolg. Hij signaleert zelfs paniek. 'Er is een sterk toegenomen impulsiviteit," aldus Busio. En dat terwijl de koper juist bedachtzamer was geworden. Dankzij dalende prijzen en veel keus was er meestal tijd genoeg om rustig rond te kijken. De gekte waarbij kopers elkaar verdrongen en meer dan de vraagprijs boden is allang voorbij. Maar iets van die koopkoorts lijkt weer terug. 'Mensen geven wel opdracht om een woning voor vijftien procent minder aan te kopen,” aldus Busio. “Als dat dan lukt, schrikken ze zich te pletter en haken ze weer al."Snelle kopers komen volgens hem vaker tot inkeer. Dat kan ook binnen de drie dagen bedenktijd, maar leuk is anders. Veel makelaars hebben het de laatste weken erg druk.
“We zien oude tijden herleven." zegt Eefje Voogd, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). “Normaal gesproken is het vanaf half december rustig, nu staan de agenda's vol." Zaterdag deden 1560 woningen in de regio mee aan de huizentocht van de MVA. “Het hoogste aantal ooit." De druk is toegenomen, nu 31 december nadert. Voogd: “Je ziet last-minutekopers, met name starters.
Die willen meer keuzevrijheid hebben bij hun hypotheek door nog dit jaar een huis te kopen' Zowel kopers als verkopers zijn minder star in onderhandelingen, aldus Voogd. “De haast zit erin. Onderhandelingen lopen niet meer stuk op een paar duizend euro."
Verkopers zijn ook eerder bereid in te stemmen met een overdrachtdatum die niet goed uitkomt. Voogd: "Dat is inherent aan een kopersmarkt. Als mensen een goede koper met een keurige financiering hebben gevonden, dan vinden ze het vaak prima om zelf tijdelijk te gaan huren. "Busio ziet eveneens dat verkopende partijen tijdelijk een vakantiehuisje willen betrekken om kopers ter wille te zijn.
De blijdschap over de aanschaf van een woning is vaak minder intens dan voorheen, stelt Busio. Veel kopers houden volgens hem het gevoel dat ze de woning eigenlijk voor een lagere prijs hadden kunnen kopen. Of ze vrezen dat hun nieuwe huis over een jaar minder waard is. "De onzekerheid blijft, ook na de koop." Busio zegt dat hij als aankoopmakelaar gemiddeld tien procent van de vraagprijs af weet te kriigen. “Maar dat verschilt per geval.” De huizenprijzen zijn volgens hem al een stuk realistischer geworden. “De tijd is voorbij dat er 50.000 euro teveel werd gevraagd met de gedachte: wie weet is er wel een gek die het koopt." De huidige markt biedt dus veel
kansen voor de aspirant-koper. Zeker als de eigenaar het huis snel van de hand moet doen. Vanwege de aankoop van een ander huis, echtscheiding of baanverlies bijvoorbeeld. Busio vindt het niet altijd even leuk om 'over de rug van iemand' de prijs omlaag te krijgen. maar zo gaat dat nu eenmaal. Busio zegt dezelfde technieken te gebruiken als de makelaars met wie hij onderhandelt. “Bij makelaarsopleidingen is een standaardles om bij verkoop te zeggen dat er meerdere kandidaten zijn. Ik leg dezelfde druk de andere kant op en zeg: miin klant heeft twee huizen op het oog.” En dat werkt, volgens hem.
Eric en Chantal (liever geen achternaam) staan zaterdag te wachten op een makelaar voor een dubbel bovenhuis in de Gillis van Ledenbergstraat (West). Vraagprijs: 419000 euro. De twee huren nu, maar willen graag kopen. Als het kan voor 31 december. “Die datum hebben we zeker in ons achterhoofd, maar alleen als we een geschikte woning vinden," zegt Eric. De twee houden dus het hoofd koel. Woningen in Amsterdam zijn nog steeds prijzig, vinden ze. “We gaan zeker niet de vraagpriis betalen." zegt Chantal. "Dan kijken we gewoon verder. De ING voorspelt dat de huizenprijs volgend jaar met nog zeven procent zakt." Een andere woning in de straat blijkt al in prijs verlaagd: van 750.000 naar 650.000 euro. Prijsdalingen zijn volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis geen reden om helemaal niet meer te kopen. " Een huis koop je om in te wonen, niet om binnen korte tijd weer met winst te verkopen. Die tijden ziin voorbij. je moet uitrekenen of je de maandlasten kunt en wilt betalen. Uiteindelijk gaat het om de plek waar je wilt leven."
De regels voor de financiering van woningen veranderen per 1 januari. De maandlasten voor nieuwe hypotheken zullen in veel gevallen hoger uitvallen, omdat direct een begin moet worden gemaakt met aflossingen. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet de lening volledig binnen de looptijd worden afgelost. De nieuwe regels gelden niet voor bestaande hypotheken. Een annuïteitenthypotheek blijft toegestaan. Daarbij moet maandelijks een vast bedrag worden overgemaakt voor rente en aflossing. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Later is dat andersom. De netto woonlasten worden steeds hoger, omdat je steeds minder rente kunt aftrekken, stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vereniging Eigen Huis wijst erop dat een nieuwe hypotheek fors duurder wordt. "In dertig jaar kan het verschil met een spaarhypotheek oplopen tot tienduizenden euro's. "aldus Hans André de la Porte. Over de hele looptijd bekeken is een annuïteitenhypotheek een relatief dure hypotheekvorm, zo concludeert ook de AFM. Er heerst nogal wat verwarring over de nieuwe regels, aldus André de la Porte. Om nog financiering te krijgen onder de huidige, meer soepele hypotheekregels, moet volgens hem alleen de koopovereenkomst voor 1 januari zijn getekend. "Het aanvragen van hypotheekoffertes en de afspraak met de notaris kunnen dan volgend jaar nog worden geregeld."